•  
  • Korkapparat Hem
  • Brygga hemma
  • Privacy
  • Sitemap

Vin gjort hemma

Enligt EU:s definitioner får vin enbart kallas vin ifall det framställs på pressade vindruvor. Men det är beteckningar som är rådande inom den etablerade massindustrin av vin. Faktum är att man kan ägna sig åt i grunden liknande förlopp men använda sig av andra bär som inte är vindruvor, och vi kallar det ändå vin. Frånsett vinframställning på mångahanda bär är det dessutom typiskt förekommande att man brygger vin på olika frukter alternativt juicekoncentrat av olika slag.

Vinframställning hemma är en spännande process att följa. I fall då man inte brygger utifrån en komplett vinsats så har man möjlighet att välja vilka bär alternativt frukter som vinet ska bestå av. Under sommaren och hösten är det helt perfekt att plocka bär till en kommande egengjord vinsats. Låt bären förvaras i kyla och mörker till dess det är dags.

Relevant i det initiala skedet av bryggning är att se till att ha fräsch utrustning och också fräscht vatten. Orenheter, föroreningar eller annat i vattnet innebär bismaker och kan i värsta fall fördärva vinet helt å hållet. Det är för den skull en god idé att använda aktivt kol för att förädla vattnet som ska användas till bryggningen.

Aktivt kol förekommer i formerna pulverkol, granulerat kol eller högtryckspressat format kol. Vilken rengöringsförmåga det blir beror helt å hållet på kolets kvalitet, dess yta i kvadratmeter per gram samt porstruktur. Effektivt är att filtrera vattnet via granulerat aktivt kol alternativt att använda pulverkol för att slamma upp det. Låt reningen äga rum i rumstemperatur.

För att komma igång med själva bryggningen när planering och rengöring är klart, så behövs en brygghink på ca 30 liter. Den ska ha ett vattenlås som ska vara placerat vid gummit på hinklocket. Det brukar blidas skum under jäsningen de första dagarna och är hinken för liten så kommer mäsk pysa via vattenlåset.

Senare i processen när den så kallade förjäsningen är klar så måste vinet tappas om. Då krävs en större jäshink. För att tappa över vinet från ena hinken till den andra så är det nödvändigt med en sughävert. En annan mycket viktig del av utrustningen är en oechslemätare som är till åt att mäta upp sockerhalten i musten. Även ett mätglas är nödvändigt som är stort nog att oechslemätaren får plats. En tillräcklig storlek på mätglaset brukar vara 100 ml.

Det är inte alltid endast sockerhalten som ger utslag på flytvikten. Beroende på vilka bär eller frukter som används så påverkar dess annorlunda mängder extraktämnen utslaget. Det är relevant att ha det i åtanke under bryggningens gång.

Mellan varven är det nödvändigt att ta prover av vinet. Det ultimata är att mäta upp ca tre deciliter vin i ett litermått. Ta mätglaset till hjälp och fyll upp 100 ml och sänk därnäst ned oechslemätaren för att därefter läsa av värdet. Glöm inte bort att notera alla uppgifter och gärna föra en noggrann och detaljerad bryggjournal. Det är angeläget att följa utvecklingen av processen för att inte i slutändan bli överraskad. Ta följaktligen självklart även smakprov och låt vinet smakas av länge i munnen.

I slutskedet av processen får vinet stå i jäskärlet i omkring 2-4 veckor, vilket beror på vilken jäst som används, sockerhalt m.m. Tappa om vinet och filtrera på nytt när jäsningen är gjord.


  • hembryggning
  • vinbryggning
  • vintillverkning

Share This Post

  • Facebook
  • Twitter
  • Google Plus
  • Pinterest

Related Posts

Leave A Comment

Click here to cancel reply.

You must be logged in to post a comment.

Menu

  • Stevia sötningsmedel ger samtliga chans att njuta av godis
  • Läs allt om Dolce Gusto kaffemaskin!
  • Kaffekapslar Caffitaly låter dig lyckas!
  • Brygg din nästa kopp kaffe med Dolce Gusto kapslar!
  • Är du sugen på att dricka god Hallonsoda ska du läsa här
  • Med Mögelfri kan du tvätta bort mögel
  • Kalciumaskorbat som är nyttig och lätt att hantera är viktigt.
  • Sockerdricka älskar många men med Zero Sockerdricka får då ett nyttigare alternativ.
  • Se om du har ta bort mossa på tak
  • Du får ett skinande hem med natriumkarbonat.
  • Ett perfekt kaffe med kaffekapslar Caffitaly!
  • Användarvänliga läskkoncentrat som är goda och prisvärda.
  • Med kaffekapslar för Dolce Gusto får du det perfekta kaffet med en kapsel!
  • Köpa destillerat vatten kan man göra billigt online.
  • Gör kaffe precis som du vill ha det med Caffitaly kapslar i maskinen!
  • Du har säkert hört talas om kaffemaskin för kapslar!
  • Prova gärna att städa med bikarbonat det finns även att köpa som bikarbonat storpack
  • Gör det enkelt med Dolce gusto och kaffemaskin kapslar!
  • Prova gärna att städa med bikarbonat det finns även att köpa som bikarbonat storpack
  • Det har aldrig varit enklare att välja Nespresso kapslar Lungo!

Pages

  • Privacy
  • Sitemap
  • Korkapparat Hem
  • Brygga hemma
  • Privacy
  • Sitemap

Powered by korkapparat.se