Att brygga sitt eget vin
Det är inte alls ovanligt att många folk brygger sitt eget vin hemma. Det är en fängslande process som genererar möjlighet att experimentera och ta fram olika sorter.
Det allra första steget är att planera processen, och att handla ett lämpligt kärl. Fundera även över vilken variant av jäst som krävs för att brygga vinet. Det gäller att vara noggrann eftersom det ökar chansen till att erhålla ett bra resultat. Reflektera över vilka bär, frukter eller juice du vill använda dig av. Det är självklart något som hör ihop med vilken typ av vin man tänker göra. Det första man tänker på kanske dock är att framställa vin på vindruvor, men det går att framställa vin på massor olika bär samt frukter.
Om man plockar bär för att nyttja till vinbryggningen så är det centralt att sortera och rensa noggrant. Dåliga bär ska inte användas åt bryggningen, och kvistar ska rensas bort. Risken med att ha kvar kvistar är att smaken på vinet blir omåttligt mycket syrligare vilket ger en utökad risk för mögel.
Mosa sedan bären och ha sedan i vatten och rör om. Hur mycket bär och vatten som bör ingå beror helt o hållet på recept. Men för 10 liter vin behövs 4,5 kg bär och 8 liter vatten.
I nästa del av processen krävs ett redskap som kallas ochelemätare. Den kan vara behjälplig åt att mäta sockerhalten hos bären eller frukterna som används till framställningen. Oftast brukar det stå på jästpaketen ett motsvarande värde på hur hög sockerhalten bör vara. Typiskt är att man kompletterar med socker och häller i socker till dess värdet uppnås. Var noga med att blanda.
Därefter är det dags att ha i jäst i den fruktmassa som blivit. Olika jästar hanteras annorlunda och på förpackningarna anges oftast hur man måste göra. Anledningen till att det finns skilda sorters jäster är därför att en del passar bättre till fruktigare viner medan andra är mer lämpade för bryggning vid tillfällen då man strävar efter högre alkoholhalt än normalt.
När vin framställs sker olika processer av jäsningar. Vid förjäsning bör kärlet stå i ca 20-25 grader i 4-6 dagar. När dessa dagar passerat ska vinet tappas om för första gången. Till det krävs ännu ett kärl samt en sil till bären. Kärnor, skal filtreras bort när man via silen häller från det ena kärlet till det andra. För att inte gå miste om smak ska man tvinga ur den sista saften ur bären.
Mät med ochelemätaren igen för att kontrollera sockerhalten och om mer socker behöver tillsättas. Därefter får vinet stå i jäskärlet till dess det slutat jäsa. Tiden varierar alltid beroende på jäst, sockerhalt m.m., men normalt tar det 2-4 veckor. Med hjälp av ett mätglas blir det lättare att mäta sockerhalten.
När jäsningen är klar bör man tappa om vinet och filtrera på nytt och ha i vinsvavla samt skaka om. Vinsvavlan hjälper till att konservera vinet. Häll i ännu en aning vinsvavla efter en månad och vänta sedan en månad till innan upptappning av vinet.
Leave A Comment
You must be logged in to post a comment.