Kom igång med vinbryggning hemma
I Kjeld Erlandsens bok Hemmaframställning av Vin finns det massor goda tips och råd på hur man lyckas tillverka spännande viner hemma. Det är en signifikant och uttömande bok som består av en hög grad av expertis. Vissa hävdar att det är en av de bästa böckerna om hemmavinframställning som finns att tillgå på marknaden.
Erlandsen konstaterar att det skett en kolossal utveckling inom vinframställningen hemma. Många kunskaper och erfarenheter har ärvts från den etablerade vinindustrin. Och i jämn takt har också utrustningen för hemmabruk utvecklats till det bättre. Flera nya ingredienser har dessutom tillkommit på marknaden som bidrar till att förgylla vinframställningen. Särskilt har betydligt fler varianter av vinjäster tillkommit. Idag är det flertal hushåll som brygger vin eller som har provat att brygga. Vem vill inte brygga husets egen specialitet och årgång?
Boken Hemmaframställning av Vin har som mening att beskriva vinframställningen hemma utifrån dagens nivå och kunskaper. Boken riktar sig såväl till den glade amatören till den lite mer erfarne. Boken kan dessutom tjäna som gott underlag till allehanda vinklubbar som ägnar sig åt bryggning.
Vinbryggning på egen hand innebär inte endast att det är mer ekonomiskt skonsamt för ekonomin, utan det är verkligen underhållande att forma sin egen produkt. Att brygga vin är en riktigt angenäm hobby.
Flertal ägnar sig åt matlagning i alla dess former idag, och till goda rätter avnjuts vin. Men det används dessutom i tillagningen. Dock har många resonerat att det ibland är för dyrt att använda för mycket vin i maten. Men poängen är att när man brygger eget vin hemma så finns det såklart mer svängrum att hälla i mer vin i maten med tanke på att en flaska blir betydligt billigare än en flaska i handeln. Man behöver inte tänka efter så mycket för att använda några flaskor vitt att koka fisken i. Eller varför inte en skvätt nyponsherry till såsen. Möjligheterna tycks vara oändliga.
Ett bra tips som Erlandsen ger i sin bok är att gå samman många personer i bryggarlag. Det kan bli ett ypperligt tillfälle att mötas och umgås, och hjälpas åt och utbyta erfarenheter sinsemellan.
Därtill ger Erlandsen tips om att utförligt förbereda vinprocessen. Det är viktigt att skriva ner allting som ska användas och granska att den utrustning som ska användas är ren och fungerande. När man väl har kommit igång och upptäcker att någonting fattas så kan det ju bli rätt så förargligt. Att ställa upp ett detaljerat arbetsschema är att föredra. På så sätt kommer allt komma i korrekt ordning.
All utrustning som ingår i vinbryggningen har oftast någon form av bruksanvisning. Läs dessa noga för att spara många misstag. Tyvärr är det flera som läser bruksanvisningarna först efter bryggningen för att ta reda på vad som möjligen gick fel.
En annan mycket viktig del i processen är att skriva ner allting som tillsätts och när i processen det äger rum. Om någonting skulle bli problematiskt i processen så är en bryggjournal utmärkt åt att spåra vad som möjligtvis kan ha gått fel. En bryggjournal kan så klart funka åt andra hållet. Har man lyckats brygga ett helt briljant vin kanske man gärna vill brygga det på nytt.
Leave A Comment
You must be logged in to post a comment.