Mousserande vin på hemmagjort vis
Den som väljer att producera eget mousserande vin genom sedvanlig “Methode “Champenoise” kan uppleva det som en väldigt krånglig procedur.
Men det finns en alternativ metod som ger fantastiska resultat med ett minimum av ansträngning.
Även mousserande vin kan produceras från en mängd olika material, Chardonnay, Pinot Noir och Riesling är de föredragna druvsorterna. Det är bäst att nyttja en god kvalitet alla druvor produkt för att åstadkomma champagne.
Innan vi börjar vill jag berätta att det finns ett enklare sätt som också ger ett smakrikare vin. Inhandla en vinsats från brygg eget vin – klicka här från hembryggning.se, prisad.se eller annan webbutik.
Du kommer att vara i behov av en hydrometer innan du påbörjar brygga din ”champagne”.
Dessa kan köpas någorlunda billigt online.
Det är betydelsefullt att utgångspunkten visar mellan 1,070 samt 1,080 och ej mer.
Dessutom behöver du ett grundligt hembryggningspaket för de initiala bryggningsstegen. Jag föreslår att du använder ölbryggning kapsyler (inte att förväxla med kronkorkar och buteljeringshattar), eftersom de ska fungera som en preliminär tryckhållare.
Du behöver också en kapsyltång samt en del hattar för den sekundära bryggningen (till skillnad från bryggning av andra drycker kräver champagne åtskilliga faser).
1) Börja med ditt bas vin. Följ de vanliga förfarandena för att göra vitt vin upp till slutet av jäsningen.
2) Så snart jäsningen har blivit färdig, använd hävert för att transportera vinet till en öppen hink.
Vinet bör vara en aning grumligt, ifall inte tillägga lite jästsediment från botten av jäsningskärlet.
3) Gör en enkel sockerlag med 25 gram rörsocker per liter vin.
För att tillverka denna sirap, värm en blandning av en del vatten och två delar socker (räknat på volym). Värm upp till kokpunkten.
Blandningen blir till sirap när kokpunkten är uppnådd.
4) Rör om sockerlag, försiktigt ändock noga, i vinet.
5)
Kommande moment är buteljering med hävert, överför vinet direkt till champagneflaskor använd enbart flaskor avsedda för mousserande viner, andra glasflaskor kommer ej att kunna handskas med det tryck som byggs upp.
6) Placera flaskorna upprätt på en sval plats i 3 månader. Vinet ska vara klart nu med viss sediment på botten, ifall inte låt stå i ännu en månad eller till dess det är kristallklart.
Efter denna period låt dem stå i kylskåp vid 0 C att utfälla kristaller över jästen.
Det kommer att hjälpa hålla ner jästen när du häller upp.
När flaskorna ska öppnas är en ömtålig process där det mesta av innehållet kan spruta ut om du inte gör det på korrekt sätt.
Såvida du ej är en mästare på denna färdighet kan detta antagligen vara ett bra förslag:
Snabbhet är det väsentliga i denna operation om du vill behålla det mesta av din mousserande vin. Placera en tom mottagare på en vinkling framför flaskan som du även vinklar och avlägsna locket på flaskan.
Det tar lång praktik att åstadkomma att flaskan kan öppnas utan att innehållet sprutar ut.
Men om det nu finns någonting som heter ”imponatoreffekt” så är den 100 % när du öppnar din första egentillverkade champagneflaska i glada vänners lag.
Jag har ej skrivit någonting om den vanliga vintillverkningen som kan behövas som fundament till detta, alla tillbehör för detta hittar du lätt på internet.
Leave A Comment
You must be logged in to post a comment.