Förberedelser för att brygga vin hemma
Hemmaframställning av vin är en bok som utförligt förklarar hur vinberedning går till. Författaren till boken, Kjeld Erlandsen betonar bland annat vikten av god förberedelse före vinbryggningen. Det är viktigt att ta förberedelserna med stort allvar. Det gäller såväl nybörjare som de med längre erfarenhet av vinbryggning. Varje bryggsats är nämligen unik och slarvas det med någonting så kan det ibland påverka slutresultatet markant.
Först och främst ska man bringa struktur i processen genom att skriva ner alltsammans som behövs fram till fulländad produkt. Gör en förteckning över alltsammans som ska köpas. På så sätt får man en otvetydig översikt och eliminerar risken att undgå något väsentligt. Kontrollera även att den utrustning som ska användas är fräsch och att den såklart funkar.
Att vara bra rustad kan bespara dig många felaktigheter under processens gång, och därutöver undgår du att eventuellt mista humöret på vägen. Läs därför noga samtliga bruksanvisningar (ifall så finnes) för varje enskilt område. Att läsa bruksanvisningar efter bryggning är ju inte optimalt, om än bättre att inte läsa alls med tanke på att det kan underlätta inför nästa bryggning.
Att föra någon form av bryggjournal är att föredra. Alltsammans som tillsätts bör noteras. Tänk om du exempelvis förmå brygga drömmarnas vin som du så gärna vill brygga på nytt, men som du inte minns hur du gjorde. Detsamma gäller för odugligt vin. Vad gick snett i processen? Med hjälp av en bryggjournal kan du lätt lokalisera moment och tänka om inför kommande bryggning.
Leave A Comment
You must be logged in to post a comment.