Så lyckas du med hemmabryggningen
Det är mycket som har utvecklats inom Hemmaframställnig av vin. Bland annat har utrustningen i sig blivit bättre, men också jästekniker och övrigt som har med bryggprocesen att göra. Den som verkligen vill fördjupa sig bör till exempel kolla upp boken Hemmaframställning av vin skriven av Kjeld Erlandsen. Det är en bok som har funnits på marknaden i över 30 år och har hjälpt många vinbryggare att nå utmärkt resultat.
Hemmaframställning av vin är en oerhört utförlig bok som börjar med att beskriva att vin är en tilltalande hobby. Gemene man ska ha möjligheten och glädjen att brygga husets egen specialitet samt årgång, vilket upplevs genom att experimentera under processens varierande moment.
I boken betonas att råvarorna och urvalet och möjligheterna för experiment är oändliga. Kjeld begränsar sig dock och föreslår de bär och frukter som givit honom de mest fängslande smakerna. Han delar in råvarorna i en mängd varierande kategorier. Bland annat nämner han trädgårdens frukter, trädgårdens prydnadsbuskar och sådant man kan lokalisera på skogsturen.
Råvaror inom första kategorin är bland annat äpplen, päron samt plommon. Vad gäller prydnadsbuskar så nämner han bland annat måbär, kvittenträd och blåbär. I skogen finns möjligheten att upptäcka många vilda bär. Han nämner olika slags nypon, kråkbär, havtorn, björnbär, slånbär med mera.
Mot bakgrund av dessa fåtal exempel med råvaror så inser man någorlunda fort att vin kan smaka oerhört annorlunda. Frukt och bär ska naturligtvis vara mogna och goda om de ska användas till vinframställning
I boken står det utförligt om den nödvändig utrustning som ska användas och det ges även råd på kringutrustning som är utmärkt att innehava. Den nödvändiga utrustningen enligt Erlandsen är ett jäskärl på 25 liter, en hävert åt omtappning och upptappning, en gummitätning som har jäsrör. Men det finns som sagt en del andra hjälpmedel och tillbehör som kan vara nyttiga.
En mycket given källa för dina förvärv av sådant som har med hemmaframställning att göra, är Gert Strand AB. Företaget besitter mångårig erfarenhet av vinbryggning och är gärna behjälpligt med sina unika produkter. Vinbryggaren kan exempelvis köpa aktivt kol från företaget, vilket är relevant för att rena vattnet från allehanda föroreningar. Ifall vattnet till bryggsatsen inte är tillräckligt rent finns nämligen en överhängande risk att vinets smak blir förvrängd.
Leave A Comment
You must be logged in to post a comment.