Utrustning för hembryggning av vin
Nu för tiden är det tämligen enkelt att brygga sitt eget vin hemma. Massor av kunskaperna från den etablerade vinindustrin har spridit sig till hushållen, och mycket av den utrustning som finns att tillgå håller hög kvalitet.
Faktum är att utrustningen som kan användas till att brygga hemma behöver inte nödvändigtvis vara stor. Det är gott nog med ett jäskärl som rymmer 25 liter, en hävert åt omtappning samt upptappning, och en gummitätning ihop med ett jäsrör.
Den som använder sig av en komplett vinsats har inga som helst svårigheter att brygga sitt första vin med hjälp av ovanför nämnda redskap. Det finns självklart mängder av övriga redskap och tillbehör, och i Kjeld Erlandsens bok Hemmaframställning av Vin tar han upp flertal råd.
Kjeld betonar dessutom hur angeläget det är med hygien. Alltsammans som kommer i kontakt med vin och frukt måste vara fräscht. All utrustning ska vara fri från matrester, fett samt diskmedel. Allting sådant kan skada jäsningen rejält och i slutändan påverka smaken på vinet negativt. Kjeld Erlandsen tipsar om rengöringsmedel som heter Glasrens och Jäsrens. Det är två fabrikat som steriliserar samt avfettar på samma gång. Det är därtill två medel som är helt å hållet ofarliga att använda.
För att få bäst effekt ska rengöringsmedlen användas vid 50-70 grader, och en noggrann sköljning med varmt vatten avlägsnar smuts och övrigt helt å hållet. Det går även att använda soda alternativt trinatriumfosfat för att rengöra men nackdelen är att det innebär större svårigheter att skölja av. Tänk även på att eventuella sodarester (om sköljningen inte sker noggrant) kan influera syran i frukten.
Själva materialet vid vinbryggning är viktigt. Rostfritt stål, emaljerade kärl och kärl i plast går bra. Tänk bara på att vara noggrann med att kontrollera att det inte förekommer några sprickor. Anledningen till att man ska undvika kärl som består av järn, zink, mässing eller koppar är därför att dessa metaller kan leda till missfärgning och bismak åt vinet.
När man finfördelar den frukt som ska användas åt vinet så är det givetvis en fördel att ha goda förutsättningar för att främja arbetet. En bra och slipad kniv är att föredra. Och att använda sig av en stjärnformad äppeldelare alternativt ett pommesfrittesjärn fungerar utmärkt till päron. På så sätt tar det inte alls lång tid att bearbeta 10-15 kg frukt. Den som vill avancera kan använda skärredskap i form av elmaskiner och handredskap. Undvik dock att använda köttkvarnar, rivjärn alternativt mixer eftersom det är utrustning som delar frukten alldeles för mycket.
Leave A Comment
You must be logged in to post a comment.