Brygg ditt eget vin hemma
Hemmabryggning av vin har blivit allt mer populärt allt eftersom vinsatser samt redskap blivit bättre. Den som önskar tillverka smakligt vin utan att behöva fundera på vilka specifika ingredienser som krävs kan med fördel köpa färdiga vinsatser. Det finns en hel uppsjö av vinsatser på marknaden och antalet växer. Gert Strand AB är en etablerad återförsäljare av produkter som har med vinframställning att göra. Företaget säljer olika vinsatser med skilda smakuppsättningar.
Följer man bara noga de instruktioner som medföljer vinsatserna så är det svårt att misslyckas med sitt vin. Men den som är aningen mer rutinerad och har bryggt vin själv förr kan experimentera lite mer. Att framställa vin på egna bär och frukter brukar vara någonting som många föredrar trots att riktigt vin faktiskt ska innehålla vindruvor i enlighet med EUs definitioner.
Bär kan plockas långt innan de ska användas. Se bara till att förvara de dunkelt och kyligt. Som ett första led i vinprocessen så ska bärsaften pressas ur och blandas med förslagsvis 10 liter vatten. Det är oerhört centralt att vattnet är ordentligt rent. Gert Strand AB säljer aktivt kol som är perfekt för att rena vatten. Det är effektivt att filtrera vattnet via granulerat aktivt kol alternativt att använda pulverkol för att slamma upp det. Reningen ska förekomma i rumstemperatur. Kolets kvalitet avgör rengöringsförmågan. Några av dessa kvalitetsaspekter är kolets porstruktur och dess area i kvadratmeter per gram.
När bären är pressade har det bildats en vinmust som ska föras över till en jäshink i en process som kallas förjäsning. Den ska ha ett vattenlås med position vid gummit på hinklocket. Det brukar nämligen bildas skum de första dagarna av jäsningen och ifall hinken inte är nog omfattande så kommer mäsk pysa ut via vattenlåset.
Efter förjäsningen måste vinet tappas om. För det krävs en rymligare jäshink, och för att underlätta tappningen från en hink till en annan så är det en bra idé att nyttja en så kallad sughävert. En annan viktig utrustning är en oechslemätare som används åt att dosera sockerhalten i musten. Ett mätglas som rymmer 100 ml, stort nog att oechslemätaren ryms, är ett utmärkt instrument som underlättar bryggningen.
När man mäter med hjälp av oechslemätaren bör man beakta att det inte endast är sockerhalten som ger utslag på flytvikten. Det beror på att annorlunda bär och frukter består av annorlunda mängder extraktämnen som påverkar utslaget.
Glöm inte att ta prover av vinet under hela processens gång. Det är nödvändigt för att dirigera bryggningen åt rätt håll. Mät upp ca tre deciliter vin i ett litermått och ta därefter mätglaset till hjälp och fyll upp 100 ml för att sedan sänka ned oechslemätaren och läsa av värdet.
Det är värt för ordningens och processens skull att noggrant importera mätuppgifter i en detaljerad bryggjournal. Genom att följa utvecklingen på det sättet så reducerar man risken markant att i slutändan bli överraskad över vinets smak. Var noga med att även smaka av vinet och låt det skänka smak länge i munnen.
I jäskärlet får vinet stå i cirka 2-4 veckor, beroende på vilken jäst som använts m.m. En del tappar om vinet och filtrerar det ytterligare en gång när jäsningen är klar.
Leave A Comment
You must be logged in to post a comment.