Så framställer du ditt eget vin
Att brygga sitt eget vin hemma har blivit betydligt enklare med tiden tack vare utvecklade vinsatser samt utrustning. Det är dock angeläget att utförligt planera sin bryggning för att få vinet i rätt smakriktning redan från början.
Inom den traditionella vinindustrin ska vindruvor användas för att det enligt EU:s definitioner ska få kallas vin. Men när vin framställs hemma är det vanligt att brygga på diverse bär och frukter.
Ifall man använder sig av till exempel bär så ska de först krossas och blandas ihop med vatten. Det är viktigt att kärlet är noggrant rengjort inför förjäsning. Tänk på att gallra bort dåliga bär samt rensa undan kvistar. Minsta lilla kvist kan förvrida den förväntade smaken på vinet. Kvistar gör därtill vinet syrligare vilket kan bidra till mögel.
På jästpaketen brukar det stå hur hög sockerhalten ska vara i vinsatsen. För att mäta sockerhalten används en ochelemätare. Oftast får man hälla i socker då bären inte är söta nog. Ifall vinet ligger i jäsning kan det finnas ganska mycket kolsyra i provet som måste bort för att mätvärdet ska bli bra. Det blir oftast inkorrekt densitet på provet när det är kolsyra. Genom att vispa vinet i ett litermått före provtagning kan man emellertid få bort en stor mängd av kolsyran. Tänk också på att tappa upp provet utan rester av frukter eller bär då det är faktorer som likaså påverkar densiteten.
När förjäsningen är färdig måste musten silas över till ett nytt kärl – ett s.k. jäskärl. Var noga med att inte få med något annat än bara vätska ner i jäskärlet. Krama ur den sista saften ur bären för att erhålla mer smak. Vinet ska jäsa i ca 2-4 veckor beroende på vilken typ av vinsats det är. Till exempel så påverkar jästtypen tiden.
Tappa därefter upp vinet och filtrera det. Ha i vinsvavla för att vinet ska konserveras bättre. Häll i ännu aningen vinsvavla efter en månad och avvakta därefter en månad till innan upptappning av vinet.
Var detaljerad med att skölja ur hinkar och kärl utförligt efter bruk. Det bästa är att använda oparfyrmerade rengöringsmedel ifall man inte vill löpa risk att dofter ska sitta kvar. När vinet ska provsmakas är det bra att ha ett fat att lägga skopor, mätglas och oechslemätaren på. Locket till hinken bör placeras rättvänd på en större skål så att föroreningar inte kommer i kontakt med den sida som befinner sig inåt i hinken.
I över 30 år har Gert Strand AB haft erfarenhet av hembryggning, och erbjuder ett väldigt utbud som hjälper dig att lyckas. Företaget har specialiserat sig speciellt på vinsatser för vinbryggning, och har som utgångspunkt att bryggning ska vara simpelt. De levererar samma produkter till den etablerade vinindustrin men erbjuder också mer anpassade produkter för hemmabruk utan att för den skull tumma på kvaliteten. Gert Strand AB saluför dessutom aktivt kol och speciell vinjäst som är produkter som flera hemmabryggare använder sig av.
Leave A Comment
You must be logged in to post a comment.