Prova att göra bubbel vin
Att anrätta sitt eget mousserande vin kan vara en mycket komplicerad arbetsgång om du väljer att göra det genom den traditionella “Methode Champenoise”.
Cider vinsats finns på https://allt-fraktfritt.com/hembryggning-20.
Men det är en alternativ metod som ger fantastiska resultat med ett minimum utav möda.
Också mousserande vin kan göras från en antal annorlunda material, Chardonnay, Pinot Noir samt Riesling är de föredragna druvsorterna.
Det är bäst att använda en god kvalitet samtliga druvor produkt för att göra bubbel.
Man kommer att behöva en hydrometer före man börjar tillverka din ”champagne”.
Dessa kan köpas rätt så kap på webben.
Det är viktigt att utgångspunkten visar emellan 1, 070 samt 1, 080 och ej högre.
Därjämte behöver du ett grundläggande hembryggningspaket för de initial bryggningsstegen.
Jag rekommenderar att man använder ölbryggning kapsyler (inte att förväxla med kronkorkar och buteljeringshattar), eftersom de ska fungera som en preliminär tryckhållare.
Du behöver oxå en kapsyltång samt ett litet antal hattar för den sekundära bryggningen (till skillnad från bryggning av övriga drycker kräver champagne flera faser).
1) Starta med ditt bas vin. Följ de vanliga förfarandena för att göra vitt vin opp till slutet av jäsningen.
2) Så snart jäsningen innehar upphört, begagnad hävert för att deplacera vinet till en flexibel hink.
Vinet bör vara lite grumligt, om ej lägga till en del jästsediment från botten av jäsningskärlet.
3) Gör en enkel sockerlag med 25 gram rörsocker per liter vin.
För att göra denna sirap, värm en mixning av en del vatten och två delar socker (räknat på volym). Värm till kokpunkten.
Blandningen blir till sirap när kokpunkten är nådd.
4) Rör om sockerlag, mjukt men grundligt, i vinet.
5) Nästa steg är buteljering med hävert, deplacera vinet omedelbart till champagneflaskor begagnad bara flaskor för mousserande viner, andra glasflaskor kommer ej att kunna hantera det tryck som byggs opp.
6) Ställ flaskorna upprätt på en sval plats i 3 månader.
Vinet ska vara färdigt idag med speciell bottensats på botten, om inte låt stå i fler en månad eller tills det är kristallklart.
Efter att denna period låt dem stå i kylskåp vid 0 C att utfälla kristaller över jästen.
Detta kommer att assistera hålla ner jästen när man häller opp.
När flaskorna skall öppnas är en emotionell operation där det mesta utav innehållet kan spruta ut om du ej tillverkar det på korrekt fason.
Såvida du ej är en champion på denna handlag kan detta antagligen vara ett bäst tips:
Snabbhet är det väsentliga i denna operation om du vill bibehålla det mesta utav din mousserande vin.
Placera en tom mottagare på en vinkling före flaskan som du också vinklar och avlägsna locket på flaskan.
Det tar lång exercis att alstra att flaskan kan öppnas utan att innehållet sprutar ut.
Men om det idag finns något som heter ”imponatoreffekt” så är den 100 % när man öppnar din första egentillverkade champagneflaska i glada vänners lag.
Jag innehar inte skrivit något om den vanliga vintillverkningen som krävs som grund till detta, samtliga komplement för detta hittar du enkelt på webben.
Leave A Comment
You must be logged in to post a comment.