Hemmabryggning av vin – en kul hobby
Att brygga eget vin är en trevlig aktivitet som ger möjlighet att upptäcka nya smaker. Vin kan framställas med hjälp av diverse bär och frukter och därtill genom skiftande jästekniker och övriga faktorer.
En otvetydig styrka med vinframställning hemma är att utvecklingen har vandrat framåt och ärvt mycket av den etablerade vinindustrins metoder och utrustning. Det har aldrig någonsin varit så enkelt att få till det där riktigt goda vinet. Vin som framställs hemma blir ju därutöver vanligtvis billigare. Det i sin tur medför andra fördelar.
När vinet inte är lika kostsamt kan det användas desto mer i matlagning. Det är många som får gastronomisk upprymdhet över att få nyttja vin i maten för att förhöja smakupplevelsen. Både vitt – och rött vin kan användas med fördel beroende på vilken variant av maträtt som lagas.
En annan charm med hemmagjort vin är att man kan sätta sin egen prägel på det på flertal skilda vis. Att kunna säga att man gjort vin på egenplockade bär imponerar troligen på många.
Det är centralt att förbereda sig inför vinbryggningen. Skriv upp allting som ska användas och konrollera att all utrustning är ren samt fungerande. Det är aldrig trevligt att märka att det saknas någonting när man väl ska komma igång. För att uträtta arbetsprocessen i rätt ordning är det bra att göra ett arbetsschema.
Dessutom medföljer normalt bruksanvisningar till diverse attiraljer som ska användas i processen. Dessa ska läsas mycket utförligt. Att vara bra förberedd kan nämligen förskona flera förargelser och fel.
Under bryggandets gång tillsätts varierande mängder tillsatser beroende på vilket recept som följs (eller inte följs). Skriv upp var gång någonting tillsätts i en anteckningsbok. Det hjälper en att vara medveten om hur man i framtiden kan sträva mot och försöka åstadkomma ett liknande fantastiskt resultat – alternativt tvärtom, undfly fördärvade smaker.
Vad beträffar utrustningen så behöver den inte vara särskilt omfattande. Den nödvändigaste utrustningen är ett jäskärl på 25 liter, en hävert till omtappning samt upptappning, och en gummitätning som har tillhörande jäsrör. Det finns självklart en mängd andra hjälpmedel och tillbehör och därutöver oändligt med tillsatser, men med denna nödvändiga utrustning blir det inte speciellt besvärligt att brygga sitt första vin utifrån en komplett vinsats.
Det rekommenderas för nybörjaren att prova att brygga med utgångspunkt av en färdig vinsats. Det skänker en god helhet och start för att förstå processens gång. När man blivit en aning mer rutinerad kan man börja testa att brygga vin på till exempel egenplockade bär alternativt frukter.
Leave A Comment
You must be logged in to post a comment.