Utrustning som krävs för att brygga vin hemma
I boken Hemmaframställning av Vin som är skriven av Kjeld Erlandsen så ges otaliga goda tips. Bland annat finns det utförligt beskrivet om speciell essentiell utrustning. För den oinvigde kan det givetvis vara bra att ha koll på vissa specifika attiraljer som krävs. I synnerhet är det på sin plats att uppmärksamma hävert och oechslevikten.
För att förenkla omtappning av vin så är en hävert behjälpligt. En hävert består av två rör, en slang med hjälp av tillhörande slangklämma, därför att ha möjlighet att försluta slangen. Med hjälp av ett plastmunstycke kan rören skjutas in i varandra och blir flexibel åt alla jäskärl och storlekar. Det yttersta röret har en plastknopp drygt 5 cm hög som medför att bottensatsen stannar kvar i jäskärlet vid avtappning.
Häverten ska föras ner ¾ i vinet och därefter ska jäskärlet försiktigt lutas innan häverten sänks ner helt å hållet.
Det är viktigt att ständigt göra rent häverten efter användning. Rester av vin kan nämligen lätt härskna och kan innebära risk att smitta vinet med bakterier.
Ibland händer det att plastslangarna veckas men de kan rätas ut igen ifall de placeras i 70 grader hett vatten. Därpå kan veck rätas ut med hjälp av fingrarna.
En del kanske inte tycker att somliga mätinstrument är nödvändigt för bryggningen men seriösa och erfarna vinbryggare är noggranna med att de finns till hands. Ett typiskt sådant mätinstrument är Nödvändig utrustning för hemmaframställning av vin – hävert och oechslevikten. Det är en flytvikt som används åt att räkna ut mängd socker och extraktinnehåll i vinet. Extraktet är det som inte jäser bort utan som utgör smakämnen och bidrar med färg samt fyllighet. Man sänker ner oechslevikten i ett mätglas med vin och får flyta fritt utan att ha kontakt med botten.
Även ett mätglas är således nödvändigt och bör vara nog stort så att oechslemätaren får plats. En tillräcklig volym på mätglas brukar utgöra 100 ml. Det är betydelsefullt att beakta att det inte hela tiden är sockerhalten som ger utslag på flytvikten. Annorlunda frukter samt bär utgörs av skilda mängder extraktämnen som ju kan variera utslaget.
Leave A Comment
You must be logged in to post a comment.