•  
  • Korkapparat Hem
  • Brygga hemma
  • Privacy
  • Sitemap

Otaliga möjligheter med vinframställning hemma

Allt fler folk brygger sitt eget vin hemma Mycket tack vare att produkterna har utvecklats och utrustningen blivit bättre.

Processen som genomgås påminner i det stora hela om den traditionella vinframställningen. Dock så får vin i den traditionella bemärkelsen bara kallas vin ifall det framställs på vindruvor, i enlighet med EUs definitioner. När det beträffar vinframställning hemma så experimenteras det otroligt ofta med varierande slags bär och frukter.

Likt den traditionella vinframställningen så är det relevant att hålla en hög hygienisk standard. Minsta förorening kan få stora konsekvenser för smaken på vinet. Det är inte enbart utrustning som ska vara rent – dessutom är det betydelsefullt att vattnet som används till bryggningen är ordentligt rent. Gert Strand AB säljer allting från färdiga vinsatser till diverse komplement som kan underlätta och förfina hemmaframställnigen. Bland annat säljer företaget så kallat aktivt kol som är alldeles ypperligt till att rena vattnet innan bryggning.

Fördelen med att inhandla färdiga vinsatser är att alla nödvändiga instruktioner finns. Och det är inte överdrivet komplicerat att lyckas med vinsatsen om instruktionerna följs noga.

Men att framställa en helt egen vinsats öppnar upp åt att testa med olika bär eller frukter och experimentera med varierande jäst. Därtill kan skiftande jäsningstider resultera i markanta smakskillnader.

En god utgångspunkt är att använda sig av en brygghink som rymmer ca 30 liter. Det är viktigt att den är utrustad med ett vattenlås som är placerat vid gummit på hinklocket. Skummet som bildas under jäsningen de första dagarna kan pysa via vattenlåset ifall hinken är för liten.

I första skedet förjäser man vinet och därefter ska det tappas om, och då behövs en större jäshink. Därjämte behövs en sughävert för att tappa vinet från en hink till en annan. vinsatser.

En bestämt essentiell attiralj är oechslemätaren som är till för att dosera sockerhalten i vinmusten som bildas under förjäsningen. Ett mätglas är även nödvändigt och bör vara tillräckligt stort att oechslemätaren ryms. En tillräcklig storlek på mätglas brukar vara 100 ml. Tänk på att det inte jämt är sockerhalten som ger utslag på flytvikten. Annorlunda bär och frukter innehåller olika mängder extraktämnen som i sin tur kan variera utslaget.

Glöm inte att ta fortsatta prover av vinet med hjälp av oechslemätaren under bryggningens gång. Ett förslag är att mäta upp ca tre deciliter vin i ett litermått och fylla upp 100 ml med hjälp av mätglaset och sänka ned oechslemätaren – läs av värdet. Notera alla data och för in dem utförligt i en bryggjournal. Att inte ha koll på processen riskerar oväntade överraskningar i slutändan. Smaka således av vinet ofta och länge i munnen.

Före vinet är klart ska det stå i jäskärlet ca 2-4 veckor. Tiden kan skifta beroende på sockerhalt, vilken jäst som används m.m. När jäsningen är klar så kan vinet med fördel tappas om och filtreras ytterligare en gång.


  • egen vinbryggning
  • eget vin
  • vinbryggning

Share This Post

  • Facebook
  • Twitter
  • Google Plus
  • Pinterest

Related Posts

Menu

  • Den nya generationens dryckesvaror: Aromhusets stilldrinkskoncentrat utan socker
  • Aromhusets Grapefrukt – Blodapelsin läskkoncentrat sockerfritt: Ren smak utan bismak
  • Lär dig förstå fraktkostnader för ditt paket: Använd denna volymvikt-kalkylator för att sänka fraktavgifterna och undvika överraskande extra kostnader.
  • Är Aromhusets stilldrink-koncentrat med aromerna Grapefrukt & Passionsfrukt utan socker?
  • Aromhuset sockerfritt läskkoncentrat apelsin: Garanterat utan bismak|

    Aromhuset apelsinläskkoncentrat utan socker: Utan bismaksgaranti

    |

    Sockerfritt apelsinläskkoncentrat från Aromhuset: Garanterat fri från bismak

    |

    Garanterat bismaksfritt: Aromhuset sockerfritt apelsinläskkoncentrat

    |

    Aromhuset apelsinläskkoncentrat sockerfritt: Bismaksfri garanti

  • Aromhuset grumlig citron läskkoncentrat utan socker: En ren smakupplevelse utan eftersmak
  • Aromhuset Sockerfria Passionsfrukt Stilldrink: En Söt, Fruktig och Syrlig Törstsläckare Helt Utan Socker
  • Citronsyra avkalkning: Så Rensar Du Bort Kalkavlagringar Effektivt
  • Så köper du glycerin av hög kvalitet
  • Aromhuset sockerfritt läskkoncentrat sockerdricka: äkta smak utan eftersmak
  • Aromhusets sockerfria hallonsaft: Ett sunt och svalkande val för att stilla törsten oavsett tillfälle
  • (no title)
  • Ren smak utan bismak med Aromhusets sockerfria colakoncentrat
  • Ekonomisera och undvik chockartade extraavgifter genom att använda internetbaserade verktyg för att beräkna transportkostnader.
  • Ge läsken en makeover genom att välja smaksatt bordsvatten och se kilona försvinna!
  • Köpa citronsyra: En fullständig guide för inköp och användning
  • Citronsyra avkalkning: Så Tar Du Bort Kalkavlagringar Effektivt
  • Askorbinsyra äppelmos: Fördelar och praktisk användning
  • Förebygg plötsliga fraktutgifter för dina paket genom att använda denna gratis volymviktsberäknare
  • Diskrimineringsombudsmannens misslyckande i Svedala: Ett risk mot rättssäkerheten

Pages

  • Privacy
  • Sitemap
  • Korkapparat Hem
  • Brygga hemma
  • Privacy
  • Sitemap

Powered by korkapparat.se