Hemmabryggning – en trevlig hobby
Kjeld Erlandsen konstaterar i sin bok Hemmaframställning av Vin att hembryggning på många vis är riktigt kul. Hans entusiasm för vin är enormt och innanför västen har Kjeld mångårig erfarenhet. I boken betonas framför allt framställandet av fruktiga viner.
Hemmabryggningen har fått stora fördelar pga att utvecklingen vandrat framåt. Utrustningen har blivit bättre och man har bland annat utvecklat olika tekniker av jäsning. Allt i takt med att den etablerade vinindustrin nått bättre framgångar. Tanken är att hemmabryggningens kvalitet i större omfattning ska reflektera kvaliteten inom den etablerade vinindustrin, om än småskaligt. Det är idag många hushåll som brygger vin alternativt har provat på att brygga.
Givetvis är det så att hemmabryggaren kan ta del av de enorma fördelar och kunskaper som utvecklingen av vinproduktion inom den etablerade vinindustrin lämnat efter sig. Resultatet blir i allt större vidd bättre och allt mindre lämnas åt slumpen. Det finns således tillfälle att ge vinet en otvetydig riktning redan från start. Därutöver har ingrediensernas kvalitet förbättras, och i synnerhet kvalitén av en del nya vinjäster.
Kjeld Erlandsen anser att hemmabryggning inte bara är förträffligt därför att det är billigt utan därför att det är underhållande att förbättra sin alldeles egna produkt. Det blir absolut ett husets vin i sin rätta bemärkelse. Med sin bok hoppas han kunna hjälpa hemmabryggare men även tjäna som underlag åt allehanda vinklubbar.
Det finns dock en god fördel med att hemmaframställning av vin är tämligen billigt. Vinet kan användas mer i matlagningen. Det är ett populärt intresse och vin hör ju absolut hemma tillsammans med den gastronomiska glädjen. Med hjälp av hemmagjort vin öppnas massor möjligheter. Varför exempelvis inte använda ett par flaskor vitt vin att koka fisken i?
Kjeld tipsar dessutom om att gå samman i mindre bryggarlag. Möjligen ett glatt gäng goda vänner som har möjlighet att utväxla vetande och erfarenheter.
I Hemmaframställning av vin är det inte bara Kjeld Erlandsens goda bryggarvana som vägleder och ger trygghet åt hemmabryggaren. Han tar även upp förslag från andra vinbryggara som han anser vara värda att förmedla.
Den här boken är särskilt betydelsefull på så vis att det finns enormt få böcker på marknaden om vinframställning som ger en likartad noga och utförlig redogörelse av processen. Hemmaframställning av vin behandlar inte bara hela den praktiska processen utan skänker även tips på andra produkter som bör ingå i vinframställningen.
Kjeld anser att vintypen i allra högsta grad är beroende av frukten som används och en rad andra omständigheter. Vin brukar delas upp i tre huvudsakliga grupper. Det är rödvin, vitt vin och dessert- eller starkvin. Smakerna av dessa viner inom respektive kategori är till fullo beroende av bryggprocessen. Men en viktig tumregel för allt vin är att bara selektera högklassiga råvaror.
Leave A Comment
You must be logged in to post a comment.